نحوه عملکرد DNS و Smart DNS چگونه است؟
- دانستنی ها
- 1403/10/08
DNS چیست ؟ و چگونه کار میکند؟
تا حالا فکر کردی چطوری وقتی اسم یک سایت مثل google.com رو تو مرورگر تایپ میکنی، به سرعت اون سایت برات باز میشه؟ اینجا یک چیزی به اسم DNS کار خودش رو انجام میده. حالا بیایید ببینیم DNS چی هست و چطور کار میکنه.
DNS مخفف “Domain Name System” هست، یعنی “سیستم نام دامنه”. این سیستم مثل یک مترجم عمل میکنه. کاری که انجام میده اینه که اسمهای ساده وقابلفهم برای ما، مثل google.com، رو به یه آدرس عددی تبدیل میکنه که بهش میگن آدرس IP مثل: 172.217.0.46.
آدرس IP همون چیزیه که کامپیوترها وسرورها ازش استفاده میکنن تا همدیگه رو پیدا کنن.خیلی ساده بخوام بگم: DNS مثل دفترچه تلفن اینترنتی میمونه. تو اسم سایت رو وارد میکنی و DNS برات شماره تلفن یا همون IP رو پیدا میکنه تا بری سراغ اون سایت.

DNS چطور کار میکنه؟ به زبان ساده
مرحله اول : وقتی یه سایت رو جستجو میکنی:
مثلاً میخوای بری به google.com اول اسم سایت رو تو مرورگر تایپ میکنی و بعد دکمه Enter رو میزنی.
مرحله دوم : درخواستت به DNS میره:
مرورگر از DNS میپرسه : “آدرس IP این سایت چیه؟”
مرحله سوم : سرورهای DNS دست به کار میشن:
درخواست تو به سروری به اسم Recursive DNS Server میره. این سرور مثل یک دستیار عمل میکنه و میره دنبال جواب. ولی یک نکته داره اگر برای درخواست DNS شما یک رکورد در حافظه اش داشته باشه که بهش میگن حافظه کش در این مرحله درخواست جواب داده میشه و تمام!
مرحله چهارم : سرورهای ریشه (Root Servers):
این سرورها درخواست رو میگیرن و میگن: “اگه این سایت در دامنه com هست، باید به سرورهای مخصوص دامنههای com بفرستی.” فقط 13 نوع از این سرورها وجود داره (در واقع 13 آدرس anycast هستش که روی هزاران سرور فیزیکی هر کدام تنظیم شده و اولین سرور که درخواست بگیره جواب میده برای مراحل بعد ). یعنی در پایگاه داده این سرورها همه جور از پسوندهای دامنه های موجود که کاربران میتونن انتخاب کنن وجود دارد.
مرحله پنجم : سرورهای دامنه سطح بالا (TLD):
اینجا اطلاعات همه سایتهای با دامنه com یا net ذخیره شده. که سرور قبلی بر اساس پسوند دامنه درخواستی کاربر به این سرور ارسال کرده.و این سرور درخواست رو به یک سرور دیگه به اسم سرور معتبر میفرسته. به عبارت ساده تر در این مرحله با توجه به پسوند دامنه به سروری درخواست ارسال میشه که فقط آدرس آی پی های مثلا com ذخیره کرده.
مرحله ششم : سرور معتبر (Authoritative Server):
این سرور آخرین مرحله است. آدرس دقیق IP سایت رو پیدا میکنه و برمیگردونه به مرورگر.
مرحله هفتم : باز شدن سایت:
مرورگر با اون آدرس IP به سرور اصلی سایت وصل میشه و محتوا رو برات باز میکنه. همه این مراحل فقط تو چند صدم ثانیه اتفاق میافته!
جمعبندی:
DNS مثل یک راهنمای اینترنتی عمل میکنه و به ما کمک میکنه که به راحتی به سایتهای مختلف دسترسی داشته باشیم، بدون اینکه مجبور باشیم آدرسهای عددی پیچیده رو حفظ کنیم. پس دفعه بعدی که یه سایت رو باز کردی، یادت باشه که DNS پشت صحنه، کارش رو انجام داده تا تو به راحتی سایت مورد نظرت رو ببینی!
smart DNS چیست ؟ به زبان ساده

Smart DNS یک تکنولوژی است که به شما کمک میکند تا به محتوای اینترنتی محدودشده (مثل فیلمها، سریالها یا سایتهایی که فقط در کشورهای خاص در دسترس هستند) دسترسی پیدا کنید. حالا بیایید به زبان ساده بررسی کنیم که این تکنولوژی چیست و چه کار میکند. وقتی شما از اینترنت استفاده میکنید، کامپیوتر یا گوشی شما از یک آدرس DNS (سیستم نام دامنه) که روی کارت شبکه آن تنظیم شده به صورت دستی یا اتوماتیک استفاده میکند. این آدرس DNS معمولاً موقعیت جغرافیایی شما را نشان میدهد.یعنی درخواست شما به نزدیک ترین سرور DNS میرود که به سرویس دهنده اینرتنت شما نزدیک باشد یعنی اگر در ایران هستید نزدیک ترین سرور یه ایران که این منطقیست چون درخواست سریع تر جواب داده میشود. اما Smart DNS این آدرس DNS را که در کارت شبکه شما تنظیم شده با یک آدرس دیگر جایگزین میکند که مربوط به کشوری است که محتوای مدنظر شما در آن آزاد است.
مثلاً:
فرض کن میخواهی یک فیلم یا سریال را از یک سرویس استریم تماشا کنی که فقط برای کاربران آمریکا در دسترس است. Smart DNS به شما کمک میکند تا به نظر برسد که داری از آمریکا به اینترنت متصل میشوی، حتی اگر در کشور دیگری باشی به این صورت که درخواست DNS شما را به سرور میفرستد که در محدوده جغرافیای کشور امریکاست و معمولا اون سرور IP هایی را میفرستد که در امریکا هستند بنابراین شما به محتوای مسدود شده از نظر جغرافیای دسترسی پیدا میکنید به صورت خلاصه :
درخواست اولیه DNS:
شما یک آدرس وب (مانندnetflix.com
) را در مرورگر وارد میکنید. دستگاه شما این درخواست را به سرور Smart DNS ارسال میکند، نه به DNS سرور معمولی ISP شما.پروکسی کردن درخواستها:
سرور Smart DNS به جای پاسخ دادن مستقیم، این درخواست را به سرورهای DNS دیگری که در کشور مورد نظر (مثلاً آمریکا) قرار دارند ارسال میکند.پاسخ به دستگاه شما:
سرور Smart DNS آدرس IP سایت مورد نظر (مثلاً آدرس IP سرور Netflix آمریکا) را به دستگاه شما برمیگرداند. حالا مرورگر شما با استفاده از این آدرس IP به محتوای آمریکا دسترسی پیدا میکند.
تفاوت نحوه عملکرد DNS و Smart DNS چگونه است؟
در DNS معمولی، درخواستهای نام دامنه شما به سرورهای DNS محلی ارسال میشوند و آدرس IP مرتبط را برمیگردانند. به عبارت دیگر نزدیک ترین سرور از جایی که شما درخواست میدهید. اما در Smart DNS، این درخواستها به سرورهای خاصی هدایت میشوند که موقعیت جغرافیایی شما را تغییر میدهند (مثلاً به کشوری دیگر)، بدون اینکه ترافیک اینترنت شما رمزگذاری شود یا آدرس IP شما مخفی شود. این باعث دسترسی به محتوای محدود جغرافیایی میشود.
نتیجه:
در نهایت، سرور Smart DNS به یک سرور معتبر (Authoritative Server) که معمولاً در کشور مقصد (مثل آمریکا) قرار دارد متصل میشود. این سرور، آدرس IP محتوای مورد نظر را فراهم میکند تا شما بتوانید به آن دسترسی پیدا کنید.
مدت زمان یک ماهه
تعداد کاربر : 2 کاربره
سرور : امارات 🇦🇪